top of page
  • Writer's pictureΜάριος Βερέττας

Οι γυναίκες του Φίλιππου της Μακεδονίας

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μάριου Βερέττα «Μέγας Αλέξανδρος – Η μεγάλη περιπέτεια του Ελληνισμού



Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ελάχιστοι έχουν υπόψη και τις επτά γυναίκες που νυμφεύθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος. Ιδού λοιπόν ένα σύντομο σημείωμα αφιερωμένο στις κυρίες που μοιράστηκαν την κλίνη του ένδοξου βασιλιά της Μακεδονίας.


Πρώτη σύζυγος του Φίλιππου ήταν η Αυδάτη, κόρη του Ιλλυριού βασιλιά Βαρδύλη που νικήθηκε από τους Μακεδόνες. Με το γάμο της η Αυδάτη πήρε το ελληνικό όνομα Ευρυδίκη και γέννησε μία κόρη, την Κυνάνη.


Δεύτερη σύζυγος του Φίλιππου ήταν η Φίλα, κόρη του βασιλιά της Ελίμειας Δέρδα του Γ’, που δέχθηκε τη συγχώνευση του βασιλείου του με το μακεδονικό.


Τρίτη σύζυγος του Φίλιππου ήταν η Νικησίπολη, ανιψιά του τύραννου των Φερών Ιάσονα, που γέννησε την Θεσσαλονίκη και πέθανε λίγες μέρες μετά τον τοκετό. Την ορφανή από μητέρα Θεσσαλονίκη την ανέθρεψε η Ολυμπιάδα.


Τέταρτη σύζυγος του Φίλιππου ήταν η Λαρισαία Φίλιννα, που γέννησε τον Φίλιππο τον Γ΄, με σοβαρά διανοητικά προβλήματα.


Πέμπτη σύζυγος του Φίλιππου ήταν η Ηπειρώτισσα Πολυξένη, θυγατέρα του Νεοπτόλεμου του Β΄, βασιλιά των Μολοσσών. Όταν πέθανε ο πατέρας της η Πολυξένη ήταν ένδεκα χρονών. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Αρύββας, ο οποίος νυμφεύθηκε την μεγαλύτερη αδελφή της Πολυξένης, την δεκαεξάχρονη Τρωάδα. Η Πολυξένη υπηρέτησε ως ιέρεια στο μαντείο της Δωδώνης και μυήθηκε στα Βακχικά και τα Καβείρια μυστήρια. Στη διάρκεια μιας θρησκευτικής τελετής, στη Σαμοθράκη, γνώρισε τον βασιλιά Φίλιππο, που την ερωτεύτηκε παράφορα. Με το γάμο της πήρε το όνομα Μυρτάλη, αλλά όταν, το 356 πx, τα άλογα του Φίλιππου νίκησαν στους Ολυμπιακούς αγώνες, o Μακεδόνας βασιλιάς την αποκάλεσε Ολυμπιάδα, και μ’ αυτό το όνομα έμεινε γνωστή στην ιστορία. Την ίδια χρονιά γέννησε τον Αλέξανδρο και την επόμενη την Κλεοπάτρα.


Μετά την μαχητική, διεκδικητική και ζηλότυπη Ολυμπιάδα ο Φίλιππος νυμφεύθηκε τη Μήδα, θυγατέρα του βασιλιά των Οδρυσών Κοθήλα, η οποία, σύμφωνα με τα έθιμα του τόπου της, αυτοκτόνησε μετά την δολοφονία του Φίλιππου, για να συνοδεύσει τον άντρα της στον Κάτω Κόσμο.


Τελευταία νόμιμη σύζυγος του Φίλιππου ήταν η Κλεοπάτρα, ανιψιά κάποιου Μακεδόνα αριστοκράτη Άτταλου. Στο γάμο ο Άτταλος τόλμησε να ευχηθεί στον Φίλιππο να αποκτήσει νόμιμο διάδοχο, με αποτέλεσμα να δεχθεί επίθεση από τον Αλέξανδρο, που άδειασε το ποτήρι του στο πρόσωπο του υβριστή και στη συνέχεια αποσύρθηκε μαζί με την εξοργισμένη μητέρα του στην Ήπειρο. Η Κλεοπάτρα απέκτησε δύο παιδιά από τον Φίλιππο, την Ευρώπη και τον Κάρανο, τα οποία δολοφόνησε η Ολυμπιάδα, ενώ η μητέρα τους αυτοκτόνησε.




bottom of page