Πως είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του '21

120,00 €
Διαθέσιμο
SKU: Ε101
ISBN
ISBN 13
Σελίδες
Έτος Έκδοσης
2004
Εκδοτικός Οίκος
Πολιτιστικές Εκδόσεις
Μήνας Έκδοσης
Τίτλος
Πως είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του '21
 Πίσω στο: Παλαιά και Σπάνια Βιβλία

Απομνημονεύματα, χρονικά, ημερολόγια, υπομνήματα, αλληλογραφία εθελοντών, διπλωματών, ειδικών απεσταλμένων, περιηγητών, πρακτόρων κ.ά.

Τόμος 1ος

Στον πρώτο τόμο της συγκομιδής πληροφοριών για την Ελλάδα του εθνικού ξεσηκωμού από εξωελληνικές πηγές αξιοποιούνται κείμενα κάθε λογής που αναφέρονται στην περίοδο 1821-1822. Εθελοντές στρατιωτικοί από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ελάχιστοι ξεκομμένοι περιηγητές -οι τελευταίοι της προεπαναστατικής εποχής - διπλωμάτες, προξενικοί πράκτορες, έκτακτοι απεσταλμένοι καταγράφουν όσα είδαν και όσα άκουσαν. Στις περιοχές του Αγώνα, στις ελευθερωμένες και στις αλύτρωτες. 

Τόμος 2ος

1823-1824 Μόλις στο δεύτερο χρόνο του ξεσηκωμού συνειδητοποίησαν οι Έλληνες τη σεισμική αλλαγή, την ελευθερία. Ήταν όμως πραγματική η αλλαγή, πραγματική η ελευθερία; Οι διαψεύσεις ήρθαν απανωτές. Στην εξουσία τα χθεσινά όργανα των τυράννων, οι αφοσιωμένοι υπάλληλοι των σουλτανικών σεραγιών και των οσποδαριών, οι πιστοί του Αλή Πασά, οι άπληστοι γαιοκτήμονες, οι κλεφτοκαπεταναίοι που νόμο είχαν το σπαθί τους. Οι τουρκομαθημένοι Έλληνες κάτω από τουρκομαθημένη ηγεσία. Εξωτερική, επιφανειακή ή μεταμόρφωση. Οι πληγές ανοιχτές. Άνοιξαν και καινούργιες.

Τόμος 3ος  

1824-1825 Η επαναστατική περίοδος 1823 - 1824, που καλύπτεται από αυτό τον τόμο, δεν ξεχωρίζει για τα σπουδαία πολεμικά συμβάντα. Έχει όμως δραματική πυκνότητα σε πολυσήμαντα πολιτικά γεγονότα. Αυτά τα γεγονότα -η εσωτερική κρίση και οι εξωτερικές σχέσεις- θα κρίνουν το μέλλον του Αγώνα και τη μοίρα του ελληνισμού.

Τόμος 4ος

Η διετία 1824-1826 υπήρξε η πιο δραματική και η πιο κρίσιμη του Αγώνα. Περίοδος πολεμικών συμφορών και πολιτικών αναστατώσεων. Η Επανάσταση έφθασε στο χείλος της αβύσσου.

Κατανικούσαν ως τότε οι Έλληνες τους δυνάστες τους και σε στεριά και σε θάλασσα. Ανέτρεπαν - επί τέσσερα χρόνια - και διέλυαν τις τουρκικές στρατιές που επιχειρούσαν εισβολή στη Ρούμελη και στο Μωριά, καταναυμαχούσαν παντού τους οθωμανικούς στόλους.

Τόμος 5ος

Με τον πέμπτο και τελευταίο τόμο ολοκληρώνεται η έρευνα των ξένων πηγών - ημερολόγια, απομνημονεύματα, χρονικά, υπομνήματα εθελοντών, ειδικών απεσταλμένων, πρακτόρων κ.ά. - που αναφέρονται στην Ελληνική Επανάσταση. Ο τόμος αυτός καλύπτει την περίοδο 1826-1829, τα γεγονότα, δηλαδή, πολεμικά και πολιτικά, εσωτερικά και διεθνή, που επέφεραν τη "λύση" του ελληνικού δράματος. Από το Μεσολόγγι και το Ναυαρίνο ως την έλευση του Καποδίστρια και το πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΜΟΙ ΜΑΖΙ  ΑΠΟ 200,00 €   ΜΟΝΟ 120,00 €